Повечето от неактивните хора се оправдават с липсата на време

Ново проучване показва, че 55% от българите са физически активни и спортуват под някаква форма поне веднъж в седмицата. По думите на експерти трябва да имаме средно натоварена физическа активност от поне 150 минути на седмица, защото в противен случай ефектите върху здравето и тялото ни ще са минимални.

Данните на проучването посочват, че българите тренират средно по един път и половина на седмица. 83% от анкетираните на възраст между 15 и 19 години спортуват поне веднъж на 7 дни. 34% от интервюираните на възраст между 50 и 59 години също влизат в тази статистика. Едва 26 на 100 са спортуващите активно над четири пъти в седмицата.

По-доброто физическо здраве е мотивацията, която тласка IT специалиста Радосвет Еленков да започне да тренира преди пет години. Оттогава не е спирал да посещава залата. Освен, че сваля излишните килограми, спортуването оказва терапевтично влияние и върху психиката му.

Той влиза в статистиката като част от тези 26% от българите, които спортуват активно поне четири пъти в седмицата. Профилът на спортуващите включва хора в активна възраст, работещи, високообразовани, с по-високи доходи. „Тенденцията върви в по-позитивна посока”, коментира Христина Николова от IPSOS.

Какви упражнения да правим, за да заздравим костите си

Подобно на много други хора, които започват с фитнеса, за да отслабнат, Радосвет изпада в крайности, опитвайки се да спази хранителен режим. Според специалистите по хранене обаче това е грешна стратегия.

„Човек трябва да наблюдава енергията си. Ако има пикове и спадове, това значи, че съществува проблем с основни хранителни елементи”, обяснява специалистът по хранене Ева Александрова.

Според треньора на Радосвет – Иво Семов, основният проблем на хората, които не тренират, е липсата на мотивация. „Хората трябва да осъзнаят, че никога няма перфектен момент за започване”, призова той.

Според специалистите са ни нужни поне 150 минути на седмица физическа активност. Тя може да бъде и разходка в парка. Ако нямате тази възможност, пътеката във фитнеса също е опция.

„Вдигайки крачките на 8000 до 10 000, в рамките на 45 дни, ще сте изгорили 8000 калории, което е един килограм. Но сумарно ще сте свалили 3 кг заради водната задръжка”, казва Златин Петков, треньор и терапевт.

Кардиологът Борис Славчев каза, че един от четирима българи спортуват редовно. Според него може да се очакват положителни тенденции в тази насока в близко бъдеще.