Часовникът отразява заплахите за съществуването на човечеството

Символичният "Часовник на Страшния съд" остана на 90 секунди до полунощ. Той отразява заплахите за човечеството, породени от потенциалната ядрена ескалация на войната в Украйна и се последици от климатичната криза, предаде АФП.

"Тенденциите продължават да сочат зловещо към глобална катастрофа", заяви Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени. "Войната в Украйна представлява постоянно съществуващ риск от ядрена ескалация, а нападението на 7 октомври в Израел и конфликтът в Газа са допълнителна илюстрация на ужасите на съвременната война", добави той.

Хърт Лин, атомните учени и "Часовникът на Страшния съд" - какво ще е бъдещето на света

Вместо да се откажат от ядрените оръжия, страните, които ги притежават, модернизират арсеналите си. В същото време светът страда от масови наводнения, пожари, рекордни температури и други климатични бедствия, които застрашиха милиарди човешки животи.

"Биологичните изследвания, насочени към предотвратяване на бъдещи пандемии, се оказаха полезни, но също така крият рискове от предизвикване на такива", смята Бронсън.

Свериха Часовника на страшния съд

Напредъкът в областта на изкуствения интелект повдига въпроси за това как да се контролира технология, "която може да подобри или да застраши цивилизацията по безброй начини".

Първоначално часовникът е бил настроен на седем минути преди полунощ през 1947 г. Най-голямото разстояние от полунощ досега е 17 минути след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия. Идеята часовникът да символизира глобалната уязвимост към катастрофа се появява две години по-късно. 

Източник: БГНЕС