Разказва „Дойче Веле”

Повече от 2 милиарда души по света нямат редовен достъп до чиста питейна вода. Проблемът съществува включително и в много градове. Според прогнозите Мексико сити ще бъде един от първите метрополиси в света, които ще останат без вода. А после?

Разказва „Дойче Веле”:

И в момента в Мексико сити много хора нямат течаща вода в домовете си, затова се налага сами да си набавят с туби. А се случва и кладенците да са празни или източени. Тогава хората започват да търсят, откъде да си набавят.

Една четвърт от 22-милионното население на града редовно нямат достатъчно вода. Нивото на подпочвените води се понижава. Повече от една трета от чешмяната вода се губи поради изгнили тръби. Качеството на водата е лошо. Тези, които могат да си го позволят, купуват бутилирана вода.

В много отдалечени райони хората разчитат на правителствени водоснабдителни системи, но понякога трябва да чакат дни или седмици, докато на улицата им дойде камион с вода.

Недостигът на чиста вода – екологичен проблем и мащабен бизнес (ВИДЕО)

Енрике Ломниц има решение. Той инсталира системи за събиране на дъждовната вода със своята инициатива „Isla Urbana”. Как работи системата му? Тя се монтирана покрива на къщата. Когато вали, водата се стича през малка тръба, надолу, преминава през филтър, а оттам влиза в резервоар. 

От 2009 г. неправителствената организация е поставила повече от 33 000 системи и осигурила чиста вода на повече от 600 000 души. Жителите на Мексико сити могат да се снабдяват сами с вода до 8 месеца в годината след дъждовния сезон.

В „Isla Urbana” вярват, че събирането на дъждовна вода може да промени и съзнанието на хората.

Какви други решения се търсят - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.