Дрогата, заловена на ГКПП "Капитан Андреево", е на стойност над 2,3 милиона лева

12 кг хероин за над 2,3 милиона лева беше открит в камион на ГКПП „Капитан Андреево”. Дрогата е била в пожарогасителите на товарен автомобил с полуремарке, пътуващ от Турция за Нидерландия.

Зад волана на камиона седял турски гражданин. При сканиране с рентгенова апаратура са установени несъответствия в плътността на два пожарогасителя в пластмасови шкафове, прикачени към полурамеркето. Оказало се, че в тях има пакети с бежово прахообразно вещество, което реагирало на хероин при полевия тест за дрога. 

Заловиха над половин тон дрога на летището в Истанбул

„Случаят е от 21 януари. В камиона с турска регистрация е имало мъжка конфекция. При сканирането с рентгенова апаратура се установява, че има несъответствие в плътността на пожарогасителите, разположени в пластмасови кутии от двете страни на ремаркето. При физическа проверка са открити полиетиленовите торби с дрога”, каза в ефира на „Здравей, България” Диана Маркова от Агенция "Митници".

Водачът на камиона е задържан. Образувано е досъдебно производство.

През 2023 г. на ГКПП-то са задържани 275 кг наркотици, по-голяма част от тях - марихуана. „Тя се изнася от Западна Европа към Турция, където има постоянно нарастване на търсенето”, посочи Маркова.

Повече по темата гледайте във видеото.