Вижте историята на Ирен Дикова

Момиче, преминало през трансплантация на бял дроб, но завоювало медали на различни световни спортни състезания, ще представя България на предстоящото Световно първенство по ски и зимни спортове за хора с трансплантации.

Преди няколко години съдбата поднася на Ирен голямо предизвикателство. Белите ѝ дробове функционират едва на 30% и се налага трансплантация. „Моето най-голямо постижение е, когато стигна до хората. Когато им дам надежда и когато се обърнат към мен и ми кажат, че съм ги мотивирала. Че са започнали да живеят много по-здравословно, само защото са видели, че един човек - макар и с толкова сериозни проблеми, може да го прави”, споделя Ирен Дикова.  

В продължение на година - до момента на операцията, се налага младата жена да ходи с кислородна машина. Малко след това печели почетното злато по тенис на Олимпийските игри за хора с трансплантирани бял дроб или сърце. Има купи и медали и от състезания по ски и бягане.

По пътя, който изминава, голяма подкрепа ѝ оказва нейният съпруг. 

"Опитвам се всячески да я подкрепям. Тя е един от най-силните хора, които познавам. И е любовта на моя живот”, споделя Николай Димитров.

Да покориш върха и себе си: Българинът, който популяризира донорството

„Той е най-голямата ми опора. Тази година на състезанията ще бъде и мой мениджър, тъй като нямаме отбор за зимните Световни игри за трансплантирани”, казва Ирен.

Състезанието ще се проведе в Италия през март, а подготовката тече усилено. „Нямам търпение. Ще участват хора с всякакви трансплантации, техни живи донори, роднини. Ще е много емоционално, защото ще срещнем хора от цял свят с нашите проблеми и емоции. Ще се радвам да се върна с медал”, не крие вълнението си младата жена.

Трансплантацията на Ирен е направена в Австрия, защото по думите ѝ у нас все още има редица трудности пред пациентите. „Смятам, че законът трябва да се промени. В Австрия и Германия, например, приживе човек може да даде съгласие всичките му органи да бъдат дарени след смъртта му”, твърди Ирен.

Стажант-репортер: Габриела Георгиева