Според Москва на борда е имало военнопленници, но украински източници твърдят, че машината е превозвала ракети

Руски военен самолет Ил-76 се разби в района на Белгород, близо до границата с Украйна. Според Москва на борда е имало 74 души, сред които и 65 украински военнопленници, които са загинали. Украйна обаче обяви, че това твърдение не е вярно, а машината е пренасяла ракети С-300.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Разбиването на Ил-76 край село Ябланово, на около 110 километра от украинската граница, е единственият факт, по който Москва и Киев са единодушни. Според руските агенции машината е излетяла от базата „Чакаловски” край Москва за Белгород. Украински източници обаче твърдят, че самолетът е летял на север - в посока, обратна на Украйна. Предишните дни е бил в сирийския град Латакия, където има руска база.


„Видях някакъв червен продълговат летящ обект. След това чух експлозия и наблюдавах червена светкавица”, заяви Александър Герасименко, жител на село Ябланово. На кадри в социалните мрежи се вижда как самолетът снижава към земята. В един момент големи фрагменти започват да се откъсват от него, а след това лявото му крило избухва в пламъци.

Русия обвини Киев, че самолетът е бил свален от украинска система за противовъздушна отбрана, а на борда му е имало 65 украински военнопленници. Но според данните на Москва хората, които са ги охранявали, са били само трима. Руски военен блогър публикува имената за предполагаемите загинали пленници, но украински източници коментираха, че най-малко 17 от тях са били разменени с Киев още в началото на януари. Говорител на украинското военно разузнаване заяви пред радио „Свобода”, че размяна на военнопленници е била планирана за днес, но не се е случвала в този момент.

До момента няма официално изявление по случая от властите в Украйна. Единственият кратък коментар е, че обстоятелствата около катастрофата се разследват. Близки до властта в Киев твърдят пред местни медии, че на борда е имало ракети С-300 и много вероятно взрив на боеприпасите да е предизвикал инцидента.