Будапеща остава последното препятствие пред Стокхолм

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че в телефонен разговор с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг е потвърдил подкрепата си за членството на Швеция в Алианса за сигурност.

Унгария остана последната страна, която се въздържа да ратифицира кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.

"Потвърдих, че унгарското правителство подкрепя членството на Швеция в НАТО", написа Орбан в X. "Подчертах също, че ще продължим да настояваме унгарското национално събрание да гласува в подкрепа на присъединяването на Швеция и да приключим ратификацията при първа възможност", добави той.

Орбан изпрати писмо до шведския си колега Улф Кристерсон, в което го покани в Будапеща, за да обсъдят кандидатурата "в най-кратък срок".

Турският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Миналата седмица Унгария разкритикува Швеция, че не предприема стъпки за укрепване на двустранните отношения. Унгария често е осъждала това, което нарича "открито враждебно отношение" на Швеция, обвинявайки шведските представители, че "многократно са искали да удрят Унгария" по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Столтенберг приветства "добрия разговор" с Орбан. "Приветствам ясната подкрепа на министър-председателя и неговото правителство за членството на Швеция в НАТО. Очаквам с нетърпение ратификацията, веднага след като парламентът се събере отново", написа той в X.

Столтенберг: Унгария трябва да допусне Швеция в НАТО, както направи Турция

Парламентът трябва да се събере отново в средата на февруари.

Припомняме, че парламентът на Турция ратифицира членството на Швеция в НАТО след повече от година забавяния, които затрудниха усилията на Запада да покаже решителност пред войната на Русия в Украйна. Очаква се през следващите дни турският президент Реджеп Ердоган да подпише документа за ратификация на Стокхолм и да приключи ролята на Анкара в продължителната сага.

Орбан и Ердоган поддържаха добри отношения с руския президент Владимир Путин по време на войната в Украйна. Лидерите на НАТО се опасяваха, че Кремъл се опитва да използва двамата лидери, за да сее разделение на Запад.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия стана член на НАТО през април миналата година.

Източник: БГНЕС