Майката на убития Димитър Малинов не приема обвинителния акт

Протест пред Съдебната палата в Пловдив. Близки на убития в Цалапица Димитър Малинов и жители на селото настояват за справедлив процес и за отлагане на делото. Днес в съда се провежда заседание по процеса срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени, че са укрили трупа на жертвата. Основният заподозрян - Рангел Бизюрев - вече се е явил пред съда в Дания.

Случаят "Цалапица": Майката на убития Димитър се опасява от манипулиране на показанията по делото

"Искаме да бъде разпитан Рангел Бизюрев, а мярката на Динкови да си остане същата. Те са съучастници в убийство, не са укриватели. Синът ми не е вещ, за да бъде укрит! Искаме делото да бъде прехвърлено в Окръжната прокуратура. Участниците в едно убийство трябва да си понесат наказанията, не да ги пуснат под домашен арест. Това е недопустимо! Близнаците могат да избягат. Не сме съгласни с обвинителния акт", заяви майката на Димитър Атанаска Бакалова. Според нея все още няма конкретна дата за екстрадицията на заловения в Дания основен заподозрян Рангел Бизюрев.

Адвокатът на близнаците, която за първи път проговори пред медиите, заяви, че срещу тях не се води справедлив процес. И поиска да бъдат пуснати под домашен арест, като им се поставят електронни гривни за следене."Те имат права и не може да се чака дълго довеждането на Бизюрев в съда, за да свидетелства. Признали са всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и се възползват от правото си за съкратено съдебно следствие", смята Светлана Званчева.

Близнаците са признали вината си и са поискали делото да се гледа по съкратената процедура, така си гарантират 1/3 по ниско наказание от предвиденото в закона. Според съда и прокуратурата делото не може да започне, докато основният свидетел не бъде ексрадиран у нас и разпитан. "За нас той е важен свидетел и ще държим да бъде докарлан и разпитан", категоричен е наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Според прокуратурата показанията на Рангел Бизюрев е възможно да променят не само хода на делото, но и обвиненията срещу близнаците.

Още по темата гледайте във видеата.