Председателят на парламента Талат Джафери ще става първият премиер на страната от албански произход

Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер, а с това - и оставката на цялото правителство, в деловодството на парламента на Северна Македония.

Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето правителство и увереност, че след изборите на 8 май той отново ще бъде министър-председател и същото, европейски ориентирано парламентарно мнозинство, ще доведе страната до членство в ЕС.

Брюксел: РС Македония ще започне преговори с ЕС, когато приеме конституционните промени

Двете оставки ще бъдат гласувани на заседание на парламента утре, на което трябва да бъде избран и нов председател на парламента. В събота, след като получи от президента на страната Стево Пендаровски мандат за съставяне на техническо правителство, Джафери трябва да внесе в парламента състава и програмата му, а гласуването за кабинета ще бъде в неделя. 

По-късно и председателят на парламента на РС Македония Талат Джафери подаде оставка. Заместник-председателят на парламента Горан Мисовски е упълномощен да председателства пленарната сесия, насрочена за 26 януари. 

Джафери ще остане в парламента още три дни като депутат от "Демократическия съюз за интеграция" ДСИ. В неделя (28 януари) той ще бъде избран за премиер на техническото правителство, което трябва да бъде съставено 100 дни преди парламентарните избори на 8 май. Той ще стане първият македонски премиер от албански етнически произход в историята.

Филипов и Ташев: РСМ постоянно ще опитва да си присвоява историята ни

След приемането на оставките на Джафери и Ковачевски утре в македонския парламент се очаква да бъде избран нов председател на законодателния орган. Това ще бъде досегашният координатор на "Социалдемократическия съюз" СДСМ и депутат Йован Митрески. 
Също утре президентът на страната Стево Пендаровски ще връчи мандата на Талат Джафери за съставяне на кабинет, а след това държавният глава ще му връчи мандата. 

Двете най-големи партии от правителствената коалиция - Социалдемократически съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, се съгласиха в края на миналата година Талат Джафери от ДСИ да бъде наследен от депутата от СДСМ Йован Митрески. Това е в изпълнение на коалиционното споразумение и Споразумението от Пържино.

Най-голямата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) ще има двама министри в техническия кабинет – на вътрешните работи и на труда и социалната политика и заместник-министри на финансите, информационното общество и администрацията и за селското стопанство. 
Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, заедно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори в РСМ ще се проведе в сряда, 24 април.

Брюксел: РС Македония ще започне преговори с ЕС, когато приеме конституционните промени

Източник: БГНЕС