Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“

Нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт е констатирала повторната проверка по случая с починалата Даная. Това съобщиха от пресслужбата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. От ИАМН са сезирали отговорните органи за вземане на отношение по компетентност.

Майката на Даная се срещна с представители на МЗ, казусът влиза в Министерския съвет

Втората проверка е извършена в периода 9 януари 2024 г. – 19 януари 2024 г. Служителите са проверили болниците “Пирогов” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”, както и Медицински център „Малчовците“ ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда“, Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57“ ЕООД - Кресна и „Доктор К. Пандева“- ИППМП ЕООД - Благоевград.

Във втория екип проверяващи са влезли различни служители от тези, които са извършили първата проверка, допълниха от ИАМН. 

Втори ден от протеста на майката на Даная пред „Пирогов”

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка, са предоставени днес на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Припомняме, че 15-годишното момиче почина в болница "Пирогов" през май 2023 г. Даная, която страдаше от хематологично заболяване, беше приета в болницата заради инцидент, при който е ударила главата си.

Източник: Изпълнителна агенция „Медицински надзор“