Ето какво трябва да знаят водачите

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозата на метеоролозите за 27 и 28 януари е за валежи от дъжд и сняг в Северна и Източна България.

Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите, уверяват от Пътната агенция. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

МРРБ: Обезпечено е зимното поддържане на пътищата в страната

За повишаване безопасността на движение е възможно да се затварят отделни участъци за почистване. Там, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, трафикът може да се ограничи временно. Ако е необходимо, може да се спре и движението на тежкотоварните камиони в определени участъци.

Снегът и ледът напомниха за недостатъчната подготовка на шофьорите за зимни условия

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегорините.

Източник: Пресцентър на АПИ