Дали коронавирусът дава път на нови и по-опасни вируси. и как се променя имунитетът ни след дългата изолация

Нови открития хвърлят светлина върху необясними досега симптоми на ковид. Междувременно, страхът от грипа и от сезонните зарази отново връща маски и предпазни мерки във все повече европейски страни. тази седмица „Темата на NOVA” търси отговори – дали коронавирусът дава път на нови и по-опасни вируси. и как се променя имунитетът ни след дългата изолация.

Проф. Доброслав Кюркчиев и екипът му от Лаборатория по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са след първите в света, които през 2021 г. успяват да открият как действат РНК ваксините върху имунитета. Проблемите около COVID-19 се оказват повече от неизвестните, показва равносметката на имунолозите. Пулмологът д-р Петър Чипев от години лекува едни от най-честите и най-тежки вирусни последствия – тези върху дихателната система. Покрай COVID-19 започва да открива неподозирани симптоми сред пациентите. За инфекционистите коронавирусът отключва и врати, за чието съществуване не са подозирали. Инфеционистът д-р Трифон Вълков казва, че може да се очаква всичко във всеки момент.

Светът след COVID-19 се опитва да бъде същият. С една разлика – границата между реалната заплаха и масовата паника вече е твърде тънка.

Гледайте „ Нови разкрития за необясними симптоми на COVID-19 и за несъществуващия вирус Хикс“ в „Темата на NOVA“ от 20 януари, веднага след Новините на NOVA в 19:00 ч.