Детето се родило навръх Бабинден, а родителите му избрали населеното място за свой дом

Германка роди момченце на Бабинден без лекарска помощ в своя нов дом, намиращ се в отдалечено място насред Стара планина. Оказва се, че това е историческо събитие за село Гайдари, където германско семейство от около 30 души е решило да се засели и да живее природосъобразно. 

Населеното място е в идеалния географски център на България. Буквално до миналото лято селото е в графа „изоставени“ и „без нито един жител“.  Тогава в него пристигат …над 30 души. От Германия. Всички - роднини.

"Те са от лятото на територията на село Гайдари. Облагородяват района, условието им е да не са до главен път, за да са необезпокоявани", твърди Денчо Минев, кмет на Трявна.

Доклад на ЦРУ: България е 11-ата най-бързо изчезващата нация в света

Освен, че рязко заселват изоставеното село Гайдари, германските гости вече са вписани и в историята на региона. Преди седмица в населеното място, навръх Бабинден - се ражда дете.

"Първият жител на село Гайдари. От 50 години тук не е раждано дете", споделя Сашо Станчев, кметски наместник.

Така малкият Бен, който е само на една седмица, е вписан с място на раждане – село Гайдари, Община Трявна. А неговите родители – Кати и Бастиян, заедно с всички свои роднини, са избрали този начин на живот - в комуна, природосъобразно.

За всеки случай кметският наместник на Гайдари вика линейка след раждането, но лекарите констатирали, че появата на детето сред природата, в сърцето на Стара планина, е успешно и всичко е наред. 

Повече по темата гледайте във видеото.