В композицията пътували 80 пътници, включително българи

Бетоновоз се сблъска с нощния влак E68 009, пътуващ от Истанбул за София. Това съобщи турската информационна агенция "Ихляс хабер ажансъ". В композицията имало 80 пътници, включително българи. От БДЖ съобщиха, че композицията вече е на българска територия. Очаква се да пристигне в София около 14 часа, защото се движи с огромно закъснение. 

Катастрофата е станала снощи около 23 часа местно време на жп прелез близо до село Черкезкьой, окръг Текирдаг.  Бетоновозът с турска регистрация се блъснал във влака и бил повлечен от него. При удара е ранен шофьорът на товарния автомобил, който е настанен в болница.

Влак удари камион в Чехия, има загинал и 16 ранени (СНИМКИ)

До момента не се съобщава за други ранени. Катастрофата е предизвикала паника сред пътниците на влака. Не е ясно охраняем или не е бил прелезът, съобщава специално за БТА Нахиде Дениз.

На  мястото на катастрофата са били изпратени екипи на Бърза помощ, "Жандармерия" и издирвателно-спасителни екипи. Преустановено е движението на влаковете по линията Истанбул–Одрин.

Турската телевизия Ен Те Ве съобщава, че влакът е продължил пътуването си, след като локомотивът е бил подменен. По данни на медията камионът е бил изтеглен от релсите, а жп прелезът е отворен. Води се разследване.

„Предполагам, че шофьорът на бетоновоза е решил мине, но след това е решил, че е опасно. И е поискал да спре. Но все пак влакът го е закачил странично. Спасило ги е това, че не се е случило на самия прелез. Влакът е няколко тона и с неговата кинетична скорост, която е  голяма – става каша”. Това заяви бившият директор на НКЖИ проф. Симеон Ананиев, който обясни за NOVA колко опасни са жп прелезите.

 

Източник: Специално за БТА от Нахиде Дениз