Те са се състояли се по инициатива на Катар, САЩ и Египет,

Разговори, състояли се по инициатива на Катар, САЩ и Египет, за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", се състояха днес и преминаха конструктивно, но все още има сериозни разминавания, заяви израелската премиерска канцелария, цитирана от Ройтерс.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци призова за подновяване на финансирането й

"Все още има сериозни разминавания, които страните ще продължат да обсъждат тази седмица при допълнителни съвместни срещи", се казва в изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Борба за брашно: Недостигът на храна в Газа става все по-остър

В него се пояснява, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на израелската разузнавателна служба Мосад Давид Барнеа са се срещнали с катарския премиер и външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел.

Увеличава се броят на държавите, които спряха парите на ООН за палестинските бежанци

Премиерската канцелария съобщава, че разговорите са били проведени в Европа, но не уточнява къде.

Правителството на американския президент Джо Байдън се опитва да допринесе за освобождаването на над стоте души, които продължават да са държани като заложници от "Хамас", след като бяха отвлечени при безпрецедентната атака на ислямисткото движение срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.

При атаката на "Хамас" бяха убити около 1200 души и 253 бяха отвлечени, по данни на израелските власти. Заложниците бяха отведени в ивицата Газа, където е базирано движението "Хамас". Част от заложниците бяха освободени по силата на договорки, които включваха освобождаването на палестинци от израелски затвори.

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ и Израел и преди са се срещали с катарски и египетски представители, което допринесе за постигането на кратко спиране на огъня в Газа през ноември и за освобождаването на над сто заложници, отбелязва Ройтерс.

Източник: Божидар Захариев, БТА