Коментар на експертите Мартин Владимиров и Петко Ковачев

„За” и „против” построяването на ветрогенератори в Черно море и крие ли рискове това? Темата коментират енергийният експерт Петко Ковачев от сдружение „Зелени закони” и енергийният експерт Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

„Това, което не е спазено в началото като подход, е че „зелената сделка”, за която трябва да работим, има два много важни стълба – декарбонизацията и запазването на природата и биоразнообразието. Няма да изброя рисковете, които възникват от построяването на ветрогенератори в Черно море, защото има процедури, по които те се установят. Проблемът е, че тези процедури са разписани по противоречив начин”, коментира Ковачев.

„Пресечна точка”: За възхода на антиевропейските партии и за ветрогенераторите в Черно море

„Нека уточним първо какво е „офшорен вятър” и защо е важен. Офшорната вятърна енергия включва изграждане на електроцентрали в морските пространства на доста голяма дълбочина, далеч от брега. Там вятърът е достатъчно силен, за да оправдае такава гигантска инвестиция. „Офшорният вятър” е крайъгълен камък за постигането на целите на ЕС за климатична неутралност”, обясни Владимиров.

По думите на експерта от Центъра за изследване на демокрацията има рискове за околната среда, както при всеки индустриален проект. „Напълно съгласен съм с г-н Ковачев, че трябва да се следва законът. Може да има несъответствие в текстовете, това е един много дълъг закон. В момента се водят работни срещи между министерствата, включително МОСВ, за да бъдат изчистени тези несъответствия. Ще има и публична дискусия на 6 февруари в Народното събрание”, посочи Владимиров.

Тагарев: Предстои подписване на споразумение с Турция и Румъния за разминиране на Черно море

„Да се дават примери от Северно море, което е несравнимо с Черно море, е спекулативен подход. Защото Черно море има много стръмна шелфова ивица, която е доста близо до брега. На десетките километри, където би трябвало да се изградят тези постаменти, дълбочината е съвсем друга. Отделно - животът в Черно море е по крайбрежието, тоест няма толкова много неща да се закачат около постаментите”, уточни енергийният експерт от сдружение „Зелени закони”.

„Трябва да си зададем въпроса - защо правителството отказва да включи българската разработка за добив на сероводород от Черно море сред приоритетите за финансиране”, запита Ковачев.

Повече гледайте във видеото.