„Валутният борд ще бъде отменен, когато станем част от нея”, допълни Стефан Антонов

Валутният борд ще бъде отменен, когато станем част от еврозоната. Неизпълнимо е това да се случи от 2025 година. През 2026 г. ще излезе следващият редовен доклад. Ако той е положителен, ще влезем през 2027 г. Това каза за „РеВизия” финансовият журналист Стефан Антонов от БТА.

„След присъединяването ни парите, които търговските банки държат като минимални задължителни резерви, ще се освободят на 90%. Няма да има времеви прозорец, в който да нямаме лев и борд и да действа новият закон на БНБ. Когато валутният борд падне и левът спре да съществува, БНБ ще може да рефинансира търговските банки, ще им оказва ликвидна подкрепа, ако изпитват затруднения. От 27 години тези операции не са вършени”, поясни експертът.

Дацов: Ако БНБ вземе мерки, лихвите по жилищните кредити ще скочат

Антонов уточни, че се либерализира режимът за управление на валутните резерви, които ще бъдат много по-малки. „Разширява се кръгът на валутите за инвестиране. Ще имаме право на собствена монетарна политика в рамките на системата от централни банки. За да имаме ценова стабилност, инфлацията трябва да е не по-висока от 1,5% от държавите с най-ниска инфлация в еврозоната”, коментира той.

Антонов е скептичен, че от NEXO могат да заведат дело срещу България. „Крайните собственици на фирмите от групата са българи. Може да се стигне до извод, че Международният център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка няма юрисдикция да води такива дела. Основателността на спора също е съмнителна - наистина ли са претърпели щети за милиони”, попита експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.