Началникът на Клиниката по кардиология и зам.-директорът по медицинската част влязоха в спор

Нов скандал около болница „Лозенец“ – този път със сигнал за евентуална корупционна схема за над 300 000 лева. Информацията идва от началника на клиниката по кардиология в лечебното заведение. Пред NOVA той разказа за фиктивни процедури по скъпа клинична пътека. Започна проверка и от Здравната каса, а от ръководството контрираха – няма установено нарушение, а само пропуски.

„Още през октомври 2023 г. в лечебното заведение бе извършена проверка от НЗОК. Проверяващите извършиха пълен одит на медицинската документация. Свързаха се с всеки един от пациентите, лекувани по съответната клинична пътека. Не са налице отклонения и нарушения в медицинската дейност. Действително е констатиран пропуск - изцяло бюрократичен - налице е непълно отразяване на данни не при лечението, а при изписване на пациентите”, се казва в позицията на ръководството на болница „Лозенец”.

Разследване на NOVA: Тайнствен апартамент в болница „Лозенец” с джакузи и сауна

Сигналът, който доц. Хазърбасанов от болница „Лозенец“ подава до Здравната каса, е за измама, извършена в отделението по съдова хирургия. Схемата засяга 58 пациенти, за които се твърди, че са преминали през определени процедури, но само по документи.

„Документално се отчита следното нещо - с ангеография или цветна снимка или скенер – вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото, балон или стент, отваря се стеснението и след това се документира какво е станало”, заяви доц. Хазърбасанов.

Всичко това се записва на диск и се архивира в система за отчитане на клиничните пътеки. „Нещата, които са правени в този случай, са фиктивни – снимане на балон, тоест на едно устройство, което е извън тялото на пациента”, допълни доц. Хазърбасанов.

Но срещу тях са получавани средства. „Процедурата Касата я плаща някъде около 4500 лева или нещо такова”, каза още той.

Зад твърденията на доц. Хазърбасанов застанаха и лекари от отделението, което той ръководи. Те посочват, че нередностите са извършвани със знанието на директора на болницата. Проверката на Здравната каса обаче установява друго.

„Проверката от Здравната каса установява пропуски в изпълнение на пътеката, в попълване на документацията, но пропуски – няма данни за законови, морални, етични нарушения
Не е наложена глоба – манипулативно е твърдението, че е глоба”, казва д-р Светлин Сталянов, заместник-директор по медицинската част на УМБАЛ „Лозенец“.

Болницата ще обжалва установените пропуски от Здравната каса. А според заместник-директора записи от реално извършени процедури има, но част от тях са изгубени или записването им е било възпрепятствано.

„В един период, за който става цялото това действие, системата не е функционирала – извършвани са си изследванията, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани”, допълни д-р Сталянов.

А на този фон подадените сигнали до институциите довели до натиск срещу работещите в отделението, твърди още доц. Хазърбасанов.