Момченцето е настанено в Център от семеен тип в града

Бащата на малтретираното 5-годишно дете от Пловдив ще види сина си за първи път след изписването му от болница. В понеделник мъжът разказа в ефира на NOVA, че детето е настанено в център от семеен тип, но той дори не знаел точното място. Социалните власти отказвали на бащата достъп до момченцето. То беше обезобразено след продължителен тормоз, за който са обвинени майка му и нейният.

"Днес по-късно предстои да се направи среща между бащата и детето. То е под закрила. Още докато беше в болница, на майката и бащата е връчена заповедта, с която беше настанено в център от семеен тип. В документа е отразен адресът, на който се намира момченцето. Затова няма как родителите да не знаят къде е", каза в ефира на „Здравей, България” началникът на отдел "Закрила на детето" в Пловдив Гергана Тошкова.

Бащата на малтретираното в Пловдив дете: Имам оскъдна информация за него, настанено е в социален дом

По думите ѝ и в болницата момченцето било придружавано от екип на Центъра от семеен тип. На една от срещите бащата казал, че е спокоен, че има кой да се грижи за сина му и смята, че се полагат добри грижи за него.

„Центърът има вътрешен правилник и освен 5-годишното момченце, в него живеят още 14 деца. Достъпът на външни лица по всяко време не е подходящ. Освен това, директорът на РЗИ - Пловдив е издал заповед за противоепидемични мерки. Затова като цяло достъпът до социалните услуги от резидентен тип е ограничен”, посочи Тошкова.

По думите ѝ е обсъдено с директора на центъра как точно да бъде изготвен график за срещи на детето с бащата и евентуално - с майката. Момчето може да остане в Център от семеен тип поне шест месеца, обясниха социалните.

Повече по темата гледайте във видеото.