Комедията в Сенегал е като футболa в Бразилия

Дузина хора се събраха в Дакар за репетиция на комедийно шоу. Техният лидер, Бабакар Камара посреща все повече и повече млади хора, които искат да участват в представлението „Абба шоу“, предава Voice of America (VOA). To се провежда от 2015 г. на всеки три месеца. Днес то е едно от задължителните събития, които жителите на Дакар искат да посетят.

„Всеки иска да е комик, защото е много благородна професия. Ти си на сцената, привличаш вниманието на много хора, които искат да се посмеят. Затова има много младежи, които искат да бъдат комици. Проблемът е липсата на подкрепа. Дори ако отворите TikTok, ще видите колко много млади хора се опитват да правят комедийни видеа, както и в Instagram, YouTube и навсякъде другаде. Но ние искаме да виждаме млади хумористи на сцената, защото това е бъдещето“, заявява Бабакар.

Заради намаляващ брой португалци: В Макао са притеснени за културната идентичност на района

Мустафа Нянг е едно от големите открития на „Абба шоу“. Той има почти милион последователи в Instagram. Животът му коренно се променя, когато започва комедийната си кариера през 2020 г.

„Комедията в Сенегал е като футболът в Бразилия. Тук всеки е комик. Но когато става въпрос да достигнеш до сцената, рядко е да видиш някой от Сенегал, който да стигне до върха на международната сцена. Но за мен и моите колеги мога да кажа, че имаме една мечта – да представляваме Сенегал пред света“, заявява Нянг.

Мобилно приложение помага на хора с говорни дефекти да възстановят гласа си

Друга успешна история е на 33-годишния Мам Баламбо, чиито кратки видеа са събрали вече стотици хиляди последователи.

„Първо ме наричаха загубеняк. Дори в моя квартал, в интернет, и дори някои роднини ме наричаха така, защото ме виждаха като наскоро оженен човек, който играе като клоун в интернет. Мога да кажа, че това е професия. Не е уважавана в Сенегал, но е дълг на комика да се наложи като такъв и да се опита да успее в професията си“, заявява той пред Voice of America.

Източник: dariknews.bg/Voice of America