До какво може да доведе хроничното отлагане

Хората, които са склонни да отлагат, имат високи нива на тревожност и лош самоконтрол, коментират специалисти по личностно развитие.

„Хроничното отлагане е когато едно и също нещо го отлагаме непрекъснато - едно и също действие или различни действия. Най-честата причина човек да отлага, и то консистентно, регулярно е, защото изпитва неувереност за стъпките, които трябва да направи, за крайния резултат”, обясни Весела Мангейна, международно сертифициран бизнес и личностен коуч.

Човек иска да вижда цялата картина напред и се страхува да направи първата крачка.

„А истината е да направим първата крачка и тогава ще ни се разкрие втората. След това ще ни се разкрие третата и т.н. Друга причина човек да отлага е, защото не знае коя е крайната му цел, всъщност действието, което извършваме накъде ни води. И дали е ясна за нас нашата крайна цел”, обясни още Весела Мангейна.

Разхвърляният дом говори за психологически проблеми

Хората, които отлагат имат нужда от чужда помощ, за да осъзнаят коя е истинската причина.

„Когато намерим истинската причина за отлагането, бездействието се превръща в действие. Отложеният проблем колкото повече го отлагаме, толкова по-нерешим става. Моят апел е всички хора, които имат проблем с отлагането, е да извършат действието сега”, допълни Весела Мангейна.