Земята под Тшебница пропада и застрашава имоти и инфраструктура

Потънали надгробни камъни и погълнати от земята изоставени парцели - това е честа гледка в град Тшебница в Южна Полша. Жителите са обезпокоени от огромните кратери, появили се през последните две години от пропадания в земята. Причината за проблема се оказва мина, която е затворена от десетилетия. Оттогава подземните шахти са се запълнили с вода и са размекнали почвата, а тя е започнала да поддава.

Сред засегнатите територии и гробището в града. Десетки гробове са изчезнали в дупки. Половината терен е затворен заради опасения от нови пропадания.

Заради случващото се кметът на Тшебница Ярослав Окочук е подложен на натиск да предприеме действия.

Наводнения и свлачища във Филипините убиха 13 души и засегнаха над 490 000 (ВИДЕО)

„Плащаме за някои грешки от миналото, допуснати по време на подземния въгледобив, когато шахтите са били в експлоатация. Последствията са били забравени или игнорирани. Днес гледам всички тези документи и е трудно да повярвам, че не е могло всичко това да бъде предвидено”, коментира Окочук.

Държавна компания е специализирана в поправянето на щетите, причинени от мините. Пробиват се дупки на 70 метра в земята и се запълват със смес от прах, цимент и пясък. Геолозите са сигурни, че техният метод ще предотврати бъдещи пропадания. Навсякъде в Тшебница в земята са потънали тръби и са изсипани хиляди кубически метри цимент, за да се запълнят кухините.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.