Лидери в Европа са разтревожени за евентуалната победа на Русия над Украйна

Безизходица в Конгреса на САЩ - съдбата на Украйна виси на косъм. Това съобщава в свой репортаж Voice of America (VOA). Държавният секретар на Щатите Антъни Блинкен предупреждава, че отбранителната война на Украйна срещу Русия е изложена на риск без нов пакет от помощ, одобрен от Конгреса. Молбата за финансиране идва в момент, когато Европейският съюз казва, че безопасността на Европа е заложена на карта. 

Докато Русия продължава да атакува жилищни райони в Украйна, Блинкен отправи предупреждение, че Конгресът на САЩ трябва да приеме бюджет, който включва военна помощ за Киев. „Без него, всичко, което украинците постигнаха и което ние им помогнахме да постигнат, ще бъде застрашено“, смята той.

НАТО започна най-големите военни учения от Студената война насам

45-ият президент и фаворит в президентските избори на републиканците Доналд Тръмп има значително влияние върху членовете на Камарата на представителите, ръководена от републиканците, които задържат бюджета заради опасения относно миграцията и сигурността на южната граница на САЩ с Мексико, предава Voice of America (VOA).

„Бившият президент Тръмп изглежда е напът да стане кандидатът на републиканците. Неговото мнение за кризата в Украйна започва да придобива по-голяма тежест”, смята преподавателят Майкъл Кимидж от Католическия университет в Америка.  

На предизборен митинг в Невада Тръмп се противопостави на приемането на бюджета от Конгреса. „Така наречената сделка за гранична сигурност, за която Байдън настоява, не е предназначена да спре нелегалната миграция. Тя е предназначена да продължи инвазията в Америка, докато изпраща милиарди долари към Украйна и други страни“, казва Тръмп. 

Войната е на прага ни, но не съвсем: Какво ще стане с Балканите, ако Украйна падне

Във вторник на Капитолийския хълм членовете на групата на „Украинския дом” се събраха, за да дадат началото на „Седмицата на Украйна” 2024 г. с гостуващи украински войници, законодатели и официални лица. Няколко американски законодатели изразиха подкрепа за Киев, включително един републиканец, депутатът Анди Харис от Мериленд. „Изводът е, че това не трябва да е демократичен или републикански въпрос. Това не трябва да е крайно десен, крайно ляв въпрос. Това е въпрос, с който всички американци трябва да се съгласят“, казва Анди Харис.

Представителят на Демократическата партия Марси Каптур обясни, че военната помощ на САЩ е необходима сега. В Европа няколко висши лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, също са разтревожени за евентуалната победа на Русия над Украйна. „Реалната цена на руската победа е твърде висока за всички нас. Ето защо разумният отговор е да се поставим в ситуация да подкрепяме Украйна през тази и следващите години, каквото и да е необходимо, каквото и да струва“, категоричен е Макрон. 

Някои експерти смятат, че руският президент Владимир Путин чака да види резултатите от президентските избори в САЩ през ноември, преди да промени курса си по отношение на Украйна, надявайки се, че подкрепата от страна на САЩ ще изчезне, съобщава Voice of America (VOA).

Републиканец предложи Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Жозеп Борел: Планът на Тръмп за Украйна се нуждае от чудо

Кремъл: Не сме влизали във връзка с Тръмп за конфликта в Украйна

Байдън: Ако Украйна падне, Балканите ще я последват

В Сената на САЩ постигнаха съгласие за незаконните мигранти

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg