Временните противоепидемични мерки ще важат до 5 февруари

Oт сряда област Хасково също е в грипна епидемия. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и деца, профилактичните прегледи, както и задължителните имунизации. В детските ясли, градини и училища ще се провежда ежедневен филтър, а в болниците и социалните институции влиза в сила забрана за свиждания. Временните противоепидемични мерки ще важат до 5 февруари.

Област Плевен удължава срока на грипната епидемия

Заболеваемостта в областта е 230 на 10 000 души. На този етап отсъстващите в учебните заведения не са чак толкова много. Затова учениците остават в клас и няма да има промяна в заниманията. По данни на РЗИ в момента отсъстват около 13 на сто от децата и 3 процента от преподавателите. 

Д-р Снежана Иванова обясни в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че още от 19 януари изискват информация от РУО за отсъствията. Тя посочи, че отсъстващите ученици са 13%, а учителите са 3%. По нейни думи това не налага спиране на присъствените занятия в училищата. Лекарят посочи, че заболеваемостта спада. Д-р Иванова допълни, че в страната върлуват и други вируси.

Област Плевен удължава срока на грипната епидемия и въведените временни мерки до 5-ти февруари включително. Отново в срок до 5-ти февруари остават в сила мерките в областите Смолян, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик и Хасково. В София-област и Шумен те ще важат до 7-и февруари, а в Перник до 9-и февруари.

Към настоящия момент временно преустановяване на присъствения учебния процес е въведено в общо седем области – Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.