Този казус трябва да го следим по-внимателно, заяви премиерът

Ако има партиен проект „Движение Трите март”, той трябва да е отделен. Това заяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където е за ключова среща на държавите от ЕС.

„България е парламентарна република. Всяко едно легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма. Би ме притеснило, ако се окаже, че е партия, която се оглавява буквално или недиректно от Президентството. Това е нарушение на Конституцията. Ако има партиен проект, трябва да е отделен от Президентството”, заяви Денков.

Той категорично отхвърли твърденията на вицепрезидента Илияна Йотова, която преди дни заяви, че на президента е предлагано да стане част от „сглобката”.

Илияна Йотова: Президентът отказа да е част от "сглобката"

„Никога, по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП и ДБ не е отправяно такова предложение. След като Борисов заяви вчера, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислил конкретния сюжет, за да можем сега да си задаваме подобни въпроси”, каза Денков.

За обвиненията на Делян Пеевски за „потоци пари към президентството”, Денков каза, че на този въпрос трябва да отговорят службите.

„Аз такива доклади не съм получил. Но съм ви казвал и за „слепите петна” – едното е корупцията. И аз задавам въпроси...”, каза премиерът.

Пеевски: Ако „Трети март” е проруска формация, ДПС никога няма да работи с нея

Той коментира и изказването на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков за работата на Комисията за защита на конкуренцията. 

"Нека да разделим обсъжданията в две посоки. От една страна, действително има много регулатори с изтекъл мандат. Знаете, че търсим механизми, процедури, за смени с качествени кадри. Така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. От друга страна, по отношение на конкретната сделка, знаете, че от доста време се поставя въпросът дали тя създава монополно положение. Така че моят прочит на това, което е казал Петков, е, че трябва внимателно да се вземат такива решения. Аз самият няма да вземам страна, но чух и възраженията на А1 и "Йетел". Трябва да се погледнат аргументите им и да се види дали КЗК отговаря на всички тези притеснения, които са изказани. В конкретния случай трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите - и от едната, и от другата страна", каза Денков.

Що се отнася до разговорите в Брюксел, премиерът обясни, че очаква да се обсъдят приоритетите на България, сухоземните граници в Шенген, еврозоната, която е важна за страната ни.

„Винаги сме имали подкрепа от Германия. Трябва да кажем, според нас, кои са важните следващи стъпки, в които очакваме конкретна подкрепа от тях”, каза Денков. На срещата ще бъдат обсъдени още бюджетът на ЕС, подкрепата за Украйна и протестите на фермерите.

Денков каза, че няма изключително увеличение на вноса от Украйна нито за ЕС, нито за България, по-скоро нивата са същите като предишните години.

„Трябва внимателно да се борави с цифрите, да се гледат какви са фактите. Предлаганите решения съответстват на наличните факти в момента. Исканията съответстват и на българските производители, така че би трябвало да бъдат доволни”, каза Денков.

„С 500 млн. лева е увеличено подпомагането на аграрният сектор в България тази година”, допълни премиерът.