На много места издаването на такава карта обаче се оказа проблем

Сериозен проблем, който засяга родителите на децата до 14 години. Въпреки че от вчера учениците до тази възраст имат право на безплатен градски транспорт, на много места издаването на такава карта се оказа проблем.

Заради липсата на нужните пластики, в Пловдив децата и родителите им трябва да продължат да си плащат - или рискуват да ги свалят от автобуса. "Всички ги чакаме. Казаха, че има забавяне с тези пластики, които трябва да се осигурят", споделят някои граждани. И посочват, че държавата ощетява децата, което не е редно.

Липсват безплатните карти за деца за градския транспорт в Пловдив

От Общината обясниха, че образците се печатат от БНБ и все още не са им доставени. "Доколкото разполагаме с непотвърдена информация, е имало някаква грешка в първоначално разпечатаните бланки и те са върнати. Затова се е случило това. Нашата информация е, че картите ще дойдат днес в рамките на работния ден", заяви Георги Стоилов, директор на ОП “Организация и контрол на транспорта“ - Пловдив.

В Пловдив такива карти очакват 30 000 деца. Вече има случаи на шофьори, които свалят деца заради липсата на документ, въпреки правото им на безплатно пътуване. "Няма как. Това се случва само срещу превозен документ. При неналичие на такава карта, трябва да се ползват другите превозни документи - билетчето от 1 лев или картата от 16 лева месечно", заяви още Стоилов.

От днес: Децата до 14 г. пътуват безплатно в градския транспорт

В Бургас обаче намериха решение, макар и временно. И признават съществуващите до момента карти, които са пригодени за новите правила. "Използваме стария образец за деца на възраст между 7 и 10 години. На гърба поставяме снимката на детето, тъй като това е изискване и с един печат „Важи до 14 години” даваме възможност на нашите контролни органи да имат информация за това", обясни Драгомир Чайков, зам.-управител ОП „Бургасбус”.

На децата е даден гратисен период до 17 март, за да подменят временните карти с нови.

В отговор на въпроси на NOVA, от печатницата на БНБ отговориха, че се нуждаят от 20 дни технологичен срок за изработката. По-голямата част от поръчките са направени на 17 и 18 януари и ще бъдат предадени преди средата на февруари.