Разказва „Дойче Веле”

Въпреки че много хора са отново в офисите след пандемията, не са малко и тези, които все още остават да работят вкъщи. Например в САЩ 35% от служителите, които могат да работят хоумофис, го правят все още.

Но свободните работни пространства не са нов проблем. Много преди пандемията застаряващите офиси ставаха по-малко желани. Подобна тенденция се е наблюдавала последните 10 години, казват експерти.

Много бизнеси не оставаха в старите сгради, а подписваха договори за наеми с нови, защото те предлагат повече удобства, обяснява архитектът Стивън Пейнтър.

Тези празни офиси не са просто загуба на пространство. Те носят и по-малко наеми на собствениците, по-ниски данъчни приходи и упадък на цели квартали. 

Лили Ланглуис е плановик в Сан Франциско - град с много празни сгради. Тя обяснява, че 95% от данъчните приходи идват от бизнес данъка от центъра. Оказва се обаче, че приблизително една трета от офисите са свободни в града - третият най-скъп жилищен пазар в САЩ.

В същото време строителството на нови жилища създава съвсем друг набор от проблеми. Строителството представлява 13% от глобалните въглеродни емисии, което е над 5 пъти повече от авиационната индустрия.

Могат ли старите сгради да се превърнат в жилищни и това ли е пътят? Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.