От вносителите на месо, риба, плодове, зеленчуци и млечни продукти вече ще се изисква здравен сертификат

След две години на рекордна инфлация хранителните стоки във Великобритания ще понесат още един ценови удар. Причината е нова система за внос на продукти от Европейския съюз, която се въвежда заради Брекзит. 

Новата система за внос влезе в сила от тази седмица. Тя трябваше да заработи още преди четири години, когато Великобритания напусна ЕС, но пет пъти бе отлагана от страх, че може да наруши доставките на основни стоки на Острова и да ги оскъпи.

БИТКА ЗА РАБОТНИЦИ: На Острова спешно търсят 1 000 000 души заради Черния петък

От вносителите на месо, риба, плодове, зеленчуци и млечни продукти вече ще се изисква здравен сертификат. Това означава, че всяка пратка за британския пазар трябва да бъде подложена на ветеринарна проверка още в държавата, от която тръгва, а след това и на самата британска граница. Някои страни като Германия, Ирландия и Полша вече предупредиха, че нямат необходимия капацитет да правят това, особено в почивни дни, което ще доведе до забавяне на доставки и до съкращаване на срока на годност на някои храни с около 20%. 

Любовта на англичаните към определени видове месо, включително бекон, прави Великобритания доста зависима от Европейския съюз.

"Най-общо казано, около 20–22 процента от говеждото месо, което се потребява в Обединеното крластво, се внася. Това са около 200 000 тона, повечето от които идват от Европейския съюз и основно от Ирландия - около 80 процента. Агнешко месо се внася предимно от Нова Зеландия, но около 20 процента също идват от Евросъюза. А при свинското месо количеството е още по-голямо - 49 на сто от употребяванаото във Великобритания е внос. Става дума за около 780 000 тона, като 95 процента от тях са от Европейския съюз", разкри Питър Хардуик от Британската асоциация на месопреработвателите.

На Острова намалиха присъствените часове в университетите

Новата гранична бюрокрация се въвежда, за да се гарантира, че внасяните стоки са безопасни и защото британският бизнес подлага на здравен контрол продукцията, която изнася за ЕС.

"За да добиете представа за мащаба на случващото се, ще кажа, че един камион побира горе-долу 20 тона. Значи говорим за около 50 хиляди камиона годишно. Това е много месо, което стои по складове в продължение на 24 часа, това е определеното време за информиране на граничните власти за предстоящ внос. Трябва да се плаща за самите здравни сертификати. Много пари отиват и за митнически агенти, които да придвижат процеса. Това са милиони лири. През първата година след Брекзит, когато британските производители започнаха да изнасят за Евросъюза при аналогични условия и с експортни здравни документи, това струваше на нашата индустрия около 60 милиона паунда", припомня още Хардуик.

Според британското правителство цената на търговията с Европа ще се увеличи с 330 млн. паунда годишно заради новите гранични проверки на стоките и ще повиши инфлацията при храните с 0,2% през следващите три години. Бизнесът обаче смята, че поскъпването ще е по-голямо.

"За да добием представа какво ще се случи, мога да кажа, че без никакво съмение, тази мярка ще увеличи цената на храната. Говоря за таксите, за да се мине граничен контрол и други такива разходи. Скок на цените е неизбежен и властите могат да говорят каквото си искат, но именно така ще стане", прогнозира Питър Хардуик.

Физическите проверки дали изискваните нови здравни сертификати отговарят на съдържанието на товарите ще започнат чак през април, тъй като има опасения, че ще доведат до забавяне на доставки и опашки по границите с тирове.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.