Това обяви в Брюксел вицепремиерът Мария Габриел

Месец преди очакваната ротация на правителствата, оценката на министерствата вече се прави. Това обяви в Брюксел вицепремиерът Мария Габриел. Именно свършената работа до тук ще бъде и основен критерий при решаването кой министър ще бъде сменен и кой не.  
Габриел обясни, че дори в нейното ведомство двамата с премиера Николай Денков проверяват до колко и как са изпълнени записаните приоритети в управленската програма. В предаването „Офанзива” депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев обясни, че ако се спазва режимът на ротация буквално това означавало, че е възможно Николай Денков да стане министър на външните работи.

Водещ принцип при решаването дали да има смени на министри и ресори ще бъде споразумението на управляващите. Така Мария Габриел отговори на спекулациите, че след като стане премиер може да продължи да бъде и външен министър.

„Имаме споразумение, в което ясно е казано след ротацията кой какъв ще бъде. В момента финализираме процеса по оценка на МВнР. Външно министерство също ще бъде оценявано. Искам обективност и признаване на факти”, заяви тя.

Не е изключено обаче начело на Министерството на външните работи да застане Николай Денков. По план той трябва да е вицепремиер, а сега въпросът е и кое министерство ще оглави.

„Когато казваме ротация, буквалното значение е това – г-жа Габриел да стане премиер, а Денков да стане вицепремиер”, поясни Настимир Ананиев.

Ротацията и пътуването до САЩ: Задочен диалог между Денков и Борисов в Народното събрание (ОБЗОР)

Министър-председателят вече на няколко пъти заяви, че се надява смените, които ще се наложи да на правят да бъдат по-скоро малко.
„Има още един месец. Нека през следващите няколко дни, всеки министър, включително и аз, да си вършим работата”, коментира Габриел.

Засега е ясно, че в следващият кабинет здравен министър няма да е Христо Хинков, който сам обяви, че след ротацията ще се откаже заради липса на политическа подкрепа. Неведнъж през последните месеци критики бяха отправяни и към министъра на спорта Димитър Илиев, но не от премиера, а то лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На този етап Илиев обаче не мисли за ротацията и бъдещето си след нея.

„До последния ден, в който съм в това министерство, ще работим на максимални обороти за добруването на спортистите. Знам, че тези постове не са вечни”, коментира той.

Освен в министерствата рокади ще има и в регулаторите. Там повече забавяне не трябвало да има, а новите ръководства да отговарят на определени критерии, уточни Габриел.

„Мисля, че бяхме много ясни по отношение на регулаторите . Важно е да има  ясен механизъм по отношение на номинациите. Номинираните да бъдат хора с безупречни експертни и морални качества. Трябва да си дадем ясна сметка, че имаме нужда този процес да се ускори, за да не се подхранват каквито и да е било версии, че това няма да е начинът, по който това да се случи”, поясни Габриел.
От опозицията пък остават твърди в позицията, че не ротация, а оставката на кабинета трябва да е на дневен ред.

„Колкото по-бързо падне това правителство, толкова по-добре. Най-важното е да няма повече кабинет с това мнозинство”,  твърди Борислав Гуцанов от БСП.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.