Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие проследява най-търгуваните хранителни стоки в света

През януари индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните падна до най-ниското си ниво от близо три години насам, движен от поевтиняването на зърнените храни и месото, предаде „Ройтерс”.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 118 пункта през януари спрямо 119,1 през предходния месец.

„Световните експортни цени на пшеницата се понижиха през януари, водени от силната конкуренция между износителите и пристигането на наскоро прибрани доставки в страните от южното полукълбо", каза ФАО в месечната си актуализация.

Цените на основните храни са се повишили, държавата следи скока

Организацията на ООН също така посочи, че цените на царевицата са паднали рязко, отразявайки подобрените условия на реколтата и началото на жътвата в Аржентина и по-големите доставки в САЩ.

Индексът на цените на месото се понижи за седми пореден месец, тъй като обилните доставки от водещи страни износителки понижиха международните цени на птиче, говеждо и свинско месо, съобщи ФАО.

Световното производство на зърнени култури през 2023 г. пък е напът да достигне рекорд за всички времена от 2,836 милиарда метрични тона - с 1,2 на сто повече от 2022 г. Производството на грубо зърно беше фиксирано на най-високото си ниво за всички времена от 1,523 милиарда тона, след корекция с 12 милиона тона нагоре този месец.

„По-голямата част от ревизията отразява нови официални данни от Канада, Китай (континентална част), Турция и САЩ, където комбинация от по-високи добиви и по-големи реколтирани площи от очакваното преди това доведе до по-високи оценки за производство на царевица", посочи ФАО.