Системата „Mose” вече е задействана десетки пъти

Водата е защитавала Венеция от нашественици, но сега самата тя се е превърнала в заплаха. Тази година ситуацията може да се обърне в полза на града. Проектът „Mose” представлява система от 78 мобилни врати за наводнения, които действат като бариера между морето и лагуната. Когато приливът е твърде силен, „Mose” се задейства, за да предотврати навлизането на водата в града. Запазването на Венеция суха обаче си има цена.

Елизабета Шпиц, комисар на Венеция за защита от наводнения, вече е давала заповед за вдигане на бариерите над 50 пъти. И ѝ се налага да го прави все по-често.

Скок на таксите за туристи в Европа: Къде и по колко ще плащаме?

Климатолозите предвиждат, че морското равнище на града ще се надигне с 60 см до края на века. Океанографът Георг Умгисер твърди, че „Mose” само печели време.

„Ако морското равнище се повиши с 50 см, системата ще трябва да се използва по 300 - 400 пъти, т.е. - по веднъж на ден. Няма да се справи. „Mose” няма да издържи като структура, но и лагуната няма да се справи, защото се нуждае от обмен на вода”, казва Умгисер.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.