В последните две години избягалите от родината си са основали 9500 нови фирми в западната ни съседка

Огромен брой хора избягаха от Русия след началото на войната срещу Украйна. От февруари 2022 г. насам страната са напуснали стотици хиляди. Само в Сърбия са емигрирали повече от 300 000 души. Там те са създали собствени кафенета, супермаркети и детски градини и са изградили свой собствен свят. Те често работят от дома си за международни IT компании, създават собствени бизнеси и не изпитват особен стремеж да се интегрират.

„Бананалама” е първата частна руска детска градина в Сърбия. Основана е от Андрей Гирко. Руснакът напуснал Санкт Петербург преди година и половина заради мобилизацията в родната му страна.

„Осъзнахме, че имаме нужда от място, където хората да изпращат децата си. Място, където те да се чувстват в безопасност и да им е комфортно, да се забавляват и да говорят на руски. Да са част от общност и да не са стресирани от емигрирането и това, че са загубили семействата си, домовете си, играчките си”, казва Гирко.

Сред бомби и разрушения: Как украинските спортисти се подготвят за Олимпиадата

Повечето от руснаците, получили разрешително за пребиваване в Сърбия, живеят в Белград и Нови Сад. Според официалните данни за последните две години избягалите от Русия в западната ни съседка са основали 9500 нови компании.

От Центъра за европейска политика смятат, че Сърбия гледа на руските имигранти като на възможност за привличане на млади квалифицирани работници, които да подпомогнат икономиката и да подобрят демографската ситуация. Но тези очаквания са наивни, смята Андрия Младенович.

„Има сериозни подозрения, че големият брой новоосновани фирми всъщност са просто бърз начин за руснаците да получат разрешително за постоянно пребиваване в Сърбия. Някои предварителни данни сочат още, че компаниите наемат на работа основно руски граждан”. Казва Младенович от Центъра на за европейска политика.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.