Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба, заяви той

Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират преди предстоящата ротация на кабинета. Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, съгласуван с тях. Това заяви Николай Денков на съвместен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа”, допълни Денков.

Зърнопроизводители обявиха безсрочни протести, ще блокират пътища (КАРТА)

Той каза още, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба през 2023 г. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната”, категоричен бе премиерът.

Министър-председателят обяви, че данни на НАП сочат, че зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години. „Земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. през 2023 г. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки”.

Денков уточни, че в дискусия със земеделските производители са набелязани редица промени в законите.  

„Исканията за оставката на министър Вътев очевидно са политически. Тъй като документите, които бяха показани, аз прочетох декларацията, която те са представили, са несъстоятелни”.

"Протестиращите днес не предявиха никакви конкретни и ясни искания. Те дойдоха и поискаха оставката ми, но аз им отговорих, че ако премиерът и вицепремиерът ми я поискат, ще я подам с облекчение. Ако ли не, ще продължа, както досега", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му твърденията за неизплатени помощи са неверни и лесно доказуеми. "Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се поискаха допълнителни средства по украинската помощ, са вследствие на почти преструктуриран бюджет на министерството. Извадили сме максимума, който е възможно да бъде изваден", подчерта земеделският министър.

Той допълни, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – намерени са пари за плодове и зеленчуци, за животновъдство, съответно и за зърнопроизводство.

По думите на министър Кирил Вътев протестиращите днес говорят за разделение, което той е направил, докато неговата цел е да ги събере. "Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения", посочи Вътев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase