Това прави мястото енергийно независимо

Първият енергийно автономен остров в Средиземно море вече е факт, съобщава economic.bg. През 2022 г. малкият гръцки остров Тилос завърши своя проект „S4S: Съхранение за устойчивост, интелигентна мрежа, решения и сигурност”. Преди това прекъсванията на електричеството били нещо обичайно.

Разработена от една от водещите компании за възобновяема енергия в Гърция, новата система за зелена енергия комбинира слънчево и вятърно производство, заедно със съхранение на батерии, за да осигури почти всички нужди от електричество на острова. Това позволи на Тилос да сложи край на зависимостта си от петрола и външното електроснабдяване, подобри енергийната сигурност и доведе до автономия за 500-те постоянно пребиваващи там жители.

Ръст от 24% на ВЕИ енергията в мрежата само за година

Преходът на Тилос към възобновяема енергия е постигнат чрез инсталирането на 800 kW вятърна турбина и 592 фотоволтаични панела с номинална мощност от 270 Wp всеки. Част от новата система са и осем инвертора с номинална мощност 20 kW и две батерии с номинална мощност от 1.4 MWh всяка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase