По информация на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства

Главният прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса. 

По информация на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел. По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти.

Съдийската колегия към ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Николай Стайков

Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е отказано образуване на досъдебно производство. По отделени материали от същата преписка в Софийската градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

В прокуратурата има свидетелски показания за съдии и прокурори, които са ходели в частния клуб на убития Мартин Божанов, но от обвинението уточняват - това не доказва престъпление. "По делото има конкретни имена, които са споменати и са обект на разследване, но за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние, трябват преки доказателства или верига от косвени, които да доказват това. Има споменаване на клуба от бившата му съпруга. Но ние не работим по посещенията. Посещения в клуба не означава, че магистрати са извършили престъпления", каза Христо Кръстев.

Информация за такъв клуб имало още в справка на ГДБОП от края на 2022-ра година. "Клубът е затворен. Търсим свидетели, ще намерилм начини, по който да установим дали магистратите са имали карти, влизали ли са или не. За този клуб стана известно от Антикорупционния фонд. Не бяхме работили в тази насока", заяви Илиaна Кирилова.

От градската прокуратура научили за заплахи срещу съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров от медийни публикации. "Останах озадачена, че не е работено по тях, така както беше публикувано в различни сайтове и медии и лично аз я поканих да разбера за какво става въпрос, защо не са се развили нещата", обясни още тя.

Кръстев заяви, че няма как да се твърди, че Божанов е имал влияние върху Софийска районна прокуратура, докато това не бъде установено по безспорен начин.

От МВР не дадоха нова информация за хода на разследването на убийството на Божанов
"Към настоящия момент се обработва цялата постъпила информация. Следственият екип назначава съответните експертизи и всичко, свързано със случая", обясни Димитър Кангалджиев, зам.-главен секретар.

Съдът вече е разрешил да се изземе кореспонденцията от двата телефона на убития. В тях ще се търсят връзки и доказателства за контакт с магистрати.

От прокуратурата посочиха още, че във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство ще бъдат прегледани всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.