Той посочи най-важните точки в документа

Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме всички представители на сектора в сряда в 18 ч., за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Това заяви премиерът Николай Денков на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет. 

„Целта е ясна – максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден в протести забавя тази възможност, която могат да получат”, допълни той.

Фермери блокираха магистрали в Нидерландия, протест и край ЕП в Страсбург (ВИДЕО)

Премиерът посочи най-важните точки в проектомеморандума, с който призовава българските производители да се върнат на масата за преговори:

1. По отношение на законодателните промени, които секторът очаква, земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Исканията им са справедливи. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март.

2. Правителството ще преговаря с ЕК, заедно със земеделските производители, по исканията им за облекчаване на новите изисквания.

3. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България.

„Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии съвсем скоро”, каза Денков. 

Земеделци с трактори блокираха пътища в цялата страна (ВИДЕО+КАРТА)

Министърът на земеделието и храните подчерта, че за него не е проблем да подаде оставка. „Ако хората, които взимат това решение, поискат да остана – ще продължа. Ако решат да си тръгна – ще си отида. Но на политически натиск, извършен по този начин, смятам, че дори не е коректно да се откликва”, категорично заяви той. 

Денков обяви, че във вторник в 16:30 ч. започва заседание на ресорната комисия. На него ще присъстват министър Вътев, председателят на фонд „Земеделие” и земеделски производители.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase