Първото напрежение породи отсъствието на вносителите на законопроекта

Сериозен сблъсък в парламента заради решението да има вятърни генератори в Черно море. Хотелиери, рибари и еколози скочиха срещу законопроекта, който беше одобрен на първо четене. Темата беше обсъдена на кръгла маса, но се стигна до скандал между присъстващите.

Първото напрежение породи отсъствието на депутатите, внесли законопроекта - от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ”.

По същество, от „Демократична България” обясниха, че изграждането на вятърни перки навътре в морето ще бъде от икономическа полза за страната ни. И посочиха екологичните проблеми на сегашната енергийна система у нас.

Спорове в парламента заради изграждането на вятърни генератори в Черно море

Според Александър Симидчиев от ПП-ДБ между 3 до 9 хиляди човешки живота ще бъдат загубени, ако страната ни продължи със сегашната енергийна политика. Освен това, ще бъде заплатена икономическа цена от 14 млрд евро.

Хотелиерите по Черноморието обаче не са на същото мнение. „Каква социална отговорност ще ми посочите вие, когато рибарите си заминат? Вашето социално отговаряне е да бъдете единствено и само в подкрепа на чужд интереси”, каза хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От БСП отново призоваха законопроектът да бъде оттеглен. „Как ви се вижда това да седите на плажа и срещу вас се върти перката? И някой ще дойде на този плаж ли? И ако колегите ви са си купили къщи в Гърция, по-голямата част от българите не са. Ще има ли туризъм в България – не. Ще има ли ефект върху енергийната система - никакъв”, смята Борислав Гуцанов.

Има ли рискове, ако в Черно море бъдат изградени ветрогенератори

Симидчиев опонира: „Ефектът върху туризма ще е или минимален, или никакъв, защото перките няма да се виждат”.

„Виждам ветрогенераторите от много далеч. Може би само депутатите няма да ги виждат”, смята Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

На свой ред Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията цитира изследване, според което България има огромен потенциал за развитие на вятърна електроенергия в Черно море.

Рибарят Емил Милев отбеляза, че става дума за вятърна енергия, но и за българските интереси, и за живота на децата.

В опит да потуши напрежението пристигна Делян Добрев от ГЕРБ, който е един от вносителите. Той увери, че нищо от предложенията няма да бъде прието на второ четене, преди да видят всички становища. И призова те да бъдат изпратени в писмен вариант.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.