Ето някои ценни съвети

Искате ли да изберете най-добрия климатик за вашия офис или търговски обект? Чудите ли са какви са вашите възможности?

Когато става въпрос за създаване на комфортна среда във вашето бизнес помещение, монтирането на правилната климатична система, е от решаващо значение. Добре работещият климатик не само осигурява комфорт на вашите клиенти и служители, но допринася за създаването на положително и приятно изживяване за всички. Въпреки това, с толкова много опции, налични на пазара, изборът на най-добрата климатична система за вашия бизнес може да бъде трудна задача. В това изчерпателно ръководство ще ви преведем през ключовите фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате перфектния климатик за вашия обект.

Какви са вашите опции?

Моделите климатици са безброй. Всеки бранд има разнообразие от модели, които могат да са за по-големи или по-малки помещения. По-често хората се спират на някоя разпознаваема марка и не проучват всички опции, които магазините за климатици като Klimatici.bg предлагат. Макар да има теория, че повечето опции за избор ни объркват, най-добре е да сте разгледали различни варианти, преди да се спрете на един. Най-малкото защото, осигурявайки климатик в работното ви помещение, той ще трябва да издържа на високо натоварване и няма да е комфортно за никого да го сменяте или ремонтирате често. Нека да видим кои са основните видове климатици.

  • Инверторни и хиперинверторни климатици за стенен монтаж - те се състоят от вътрешно и външно тяло и са подходящи за отопление/ охлаждане на отделни помещения или определени зони.
  • Подови климатици - те също се състоят от вътрешно и външно тяло, като вътрешното е предназначено за монтиране в близост до пода. Подходящи са за офиси, магазини и други търговски обекти.
  • Таванни климатици - те се монтират на тавана и са подходящи за различни видове търговски обекти като ресторанти, кафенета, магазини и т. н.
  • Колонни климатици - те се поставят на пода и могат да бъдат идеално решение за помещения с високи тавани, където трудно могат да бъдат монтирани друг тип климатици.
  • Касетъчни климатици - това са модули, предназначени за вграждане в тавана. Те са отлично решение за климатизация на сървърни помещения.
  • Канални климатици - те са компактни и се монтират в пространството над тавана. Подходящи са за големи търговски помещения и сгради.

Това са някои от най-често срещаните видове климатици за търговска употреба. Изборът на най-добрия за вас модул ще зависи от редица фактори, някои от които ще обсъдим по-долу.

Какви са вашите нужди от отопление и охлаждане?

Това е един от основните въпроси, които ще трябва да обмислите, преди да се спрете на определен вид и модел климатична система. Вземете под внимание фактори като общия размер на вашето търговско пространство, броя на стаите или определените зони, изискващи контрол на температурата и уникалните спецификации за отопление/ охлаждане на всяко пространство.

Тази първоначална оценка ще ви помогне да определите капацитета и вида на климатичната система, която ще отговаря най-добре на вашия обект.

Ако имате малък магазин или офис, 30 - 40 кв. м., то един хиперинверторен климатик Daikin вероятно ще ви свърши чудесна работа. В случай че помещението е с повече прозорци или просто няма достатъчно място на стената, тогава може да помислите и за подов климатик.  

От друга страна, ако сте собственик на голям ресторант или кафене, то може би е по-добре да се спрете на касетъчен или канален климатик.

Енергиен клас на климатика

Енергийната ефективност е ключов фактор при избора на климатична система за промишлена употреба. Енергийно ефективните системи не само намаляват вашия въглероден отпечатък, но също така спомагат за намаляване на сметките ви за енергия.

Потърсете системи с високи коефициенти на SCOP (сезонна ефективност в режим на отопление) и SEER (сезонна ефективност в режим на охлаждане). По-високите SCOP и SEER показват превъзходна енергийна производителност, подчертавайки способността на системата да доставя ефективно охлаждане или отопление, докато консумира минимална енергия.

Обърнете внимание и технологията на устройството. Инверторните и хиперинверторните климатици Daikin, например, са в пъти по-икономични отколкото обикновените системи без инвертор. Това е така, защото инверторната технология позволява на системата да регулира скоростта си според изискванията за охлаждане или отопление, като по този начин оптимизира консумацията на енергия.

Капацитет на климатика

Когато търсите климатик за вашия офис или търговско помещение, от решаваща роля е да изберете модул с подходящ капацитет. Уред с малък капацитет ще се затрудни да затопли или охлади пространството адекватно, което ще повиши сметките ви за ток. Монтирането на твърде мощен за помещението модул също не е препоръчително. Това може да доведе до често включване и изключване на устройството и съответно неефективна работа.

На пазара се предлагат климатични системи с различен капацитет, така че да отговорят на нуждите на различни по големина помещения. Да вземем за пример климатиците Daikin, от които може да намерите модели с капацитет 9000 BTU, 12000 BTU, както и 18000BTU, или 24000 BTU. Обширната гама от продукти на Daikin ви позволява да намерите персонализирано решение, което постига правилния баланс между капацитет, енергийна ефективност и ефективен контрол на климата за вашия специфичен офис или търговска среда.

Марка и репутация

И не на последно място, разбира се, е добре да помислите за марката и репутацията на производителя. Климатиците Daikin са често предпочитана опция сред собствениците на офиси и търговски помещения. Техните продукти са известни със своето качество и производителност. Daikin последователно предоставя авангардни технологии и енергийно ефективни решения, създавайки звездна репутация за посрещане на строгите изисквания на търговските пространства.