Темата коментират представители на бранша

„Все още не сме наясно с този опростен механизъм, който властта предлага за компенсиране на земеделците. Вчера премиерът сподели за него в брифинг, но ние тепърва трябва да се запознаем с предложението и дали то е релевантно към ситуацията и загубите, които се търпят”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Коментарът му е по повод продължаващото недоволство от страна на земеделците в страната и преговорите им с правителството. „Да, нормално е този, който печели много, да няма нужда от подпомагане. Но тук трябва да видим дали това е съпоставимо. В крайна сметка, цялата концепция на тези протести е, че всички са на загуба”, посочи той.

Протестът на земеделците и блокадите на ключови места продължават

„Днес, на срещата при премиера, ако ни покани и допусне, ще отидем. Досега не сме канени на срещи нито с Министерството на земеделието, нито с него. Ние, производителите на плодове и зеленчуци, до момента сме изолирани”, каза Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

„Коментари по разпределението на парите за зърнопроизводството няма да правим. Искам да кажа само, че бюджетът, който се предлага за т.нар. чувствителни сектори, включително производството на плодове и зеленчуци, е много по-малък от миналата година”, добави тя.

Протестите на земеделците: Ключови пътни артерии останаха под блокада (ОБЗОР)

По думите ѝ, на фона на война, суша, студ, поскъпване на ресурси и други проблеми, миналата година браншът е оцелял, именно благодарение на помощта заради Украйна. Сега сумата е три пъти по-малка – от 426 на около 150 милиона лева.

Според нея причината в уж плодородните български земи да се внасят толкова много плодове и зеленчуци от чужбина е провежданата от 20 години насам политика.

„Проблемите в сектора на пчеларството са натрупани през последните години и сега преляха. В момента имаме залежала продукция в складовете на нашите производители от последните две години. Проблемът е, че от последните 10 години няма стратегия за развитие на сектора и аз се боря за създаването на такова нещо”, коментира темата Петко Симеонов, член на УС на Асоциацията на организациите на производители на пчелен мед и пчелни продукти.

„В момента се конкурираме с нелоялен дъмпинг”, добави той. По думите му в момента в ЕС и в  България няма контролен орган, който може да хване фалшиви мед и други пчелни продукти. В същото време такива стоки пристигат у нас с цена в пъти по-ниска от тази на истинските пчелни продукти.

„Всеки трети буркан в Европа е с фалшив мед. Ние, като държава членка, можем да въведем по-строги изисквания”, каза още Симеонов.

„Не съм оптимист, самият подход е сбъркан. Усилията на министъра на земеделието Кирил Вътев да раздели сектора, са безуспешни. Но сега виждам, че в тези усилия той вече намесва и министър-председателя. Всички вчера протестирахме рамо до рамо, без значение кой къде членува и плаща членски внос, без значение кой колко е голям”, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

„Опростеният механизъм ние още не сме го видели. Беше изпуснат моментът, когато украинската помощ трябва да се заложи в бюджета, а не както сега - да се чудят откъде да извадят някакви пари, за ни хвърлят прах в очите и да ни успокоят. Никой не казва евентуално откъде ще ги извадят тези пари, но те ще ги вземат пак от нас – или от чувствителните сектори и те ще бъдат намалени допълнително, въпреки че са по-малко, или от инвестиционните програми”, посочи той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase