Заподозрените са изпращали имейли, силно наподобяващи електронните адреси на утвърдени дружества

Белгийската полиция е задържала трима българи, уличени в онлайн измами за около един милион долара. След изправянето им пред съда сънародниците ни са били освободени с леки мерки за неотклонение, съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.

11 години затвор: Осъдиха българи за "ало" измами в Гърция

Уточнява се, че заподозрените са изпращали имейли, силно наподобяващи електронните адреси на утвърдени дружества (фишинг). Така те убедили фирма от САЩ да им преведе посочената сума срещу предоставяне на снабдителна услуга. Средствата постъпили в сметката на белгийско дружество, установено в Гент.

Проверката започнала заради този банков превод. Установено е, че средствата са били пренасочени след получаването им към други сметки в Белгия и България - фирмени и частни. При последвалото претърсване в имоти, използвани от заподозрените, са били открити 183 000 евро в брой и 70 фалшиви банкноти от по 100 евро.

Българи са задържани в Испания за участие в канал за крадени коли

Единият от уличените е излежавал присъда със затвор, вторият е с гривна за електронно проследяване заради разследване по друг случай. Белгийските власти съветват гражданите да проверяват внимателно електронните съобщения, които получават и да бъдат особено бдителни, ако им се предлага да преведат средства на фирма, която им дава банкова сметка, различна от тази, която са използвали по-рано.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Желязков, БТА