Новият обвинителен акт срещу Ахмед Муса и 13-те му последователи е изготвен от друг наблюдаващ прокурор

Делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на идеите на ИДИЛ отново влезе в начална фаза в Пазарджишкия окръжен съд. Причината е, че Върховният касационен съд видя съществени пропуски в досъдебната фаза и установи предубеденост от страна на прокуратурата. Затова новият обвинителен акт е изготвен от друг наблюдаващ прокурор, а съдебният процес се гледа от нов състав.

Тръгна делото за проповядване на идеите на ИДИЛ в Пазарджик

След 8 години разследвания и съдебни заседания, соченият за ръководител на ислямистки структури у нас – Ахмед Муса, и 13-те му последователи, днес отново се изправиха пред съда в Пазарджик.

Според Върховния касационен съд, който за втори път връща делото, Ахмед Муса и сподвижниците му през 2019 г. на първа инстанция са получили присъди с неясни мотиви. Липсвало и категоричност – кога, къде и как е извършено престъплението.

Преди три години Ахмед Муса беше осъден на 8 години и половина затвор, както и на 9500 лева глоба, а останалите подсъдими получиха между 2 и 3 години ефективни присъди, които по-късно бяха заменени с административни наказания.

„Връщането е да се посочи време, място и начин на извършване на деянието. За самото деяние - няма промяна”, обясни наблюдаващият прокурор Васил Малинов. „Всичките имаха присъди, никой не е бил оправдан. Повече от тези наказания, които им даде първият съд, не може да се искат”, заяви още Малинов.

„Сега ще правим възражения за връщане отново на прокурора за отстраняване на процесуални нарушения. Ограничили са правото на защита на подсъдимите. Малко вече е архаичен обвинителният акт, тъй като „Ислямска държава”, вече я няма”, заяви Елвира Понкова, адвокат на четирима от подсъдимите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase