Дружеството, което стопанисва склада, не е било регистрирано

Полицията издаде разпореждане за спиране на продажбата на над 9600 флакона и около 30 хиляди патрона с диазотен оксид (раски газ) с различни аромати. Причината - липса на етикети на български език съгласно регламент на Европейския съюз. 

Флаконите са открити в складово помещение в Пловдив. Това е станало при съвместната операция на 5 февруари на служители от отдел „Икономическа полиция“, Областна дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция.

Стоянов: Полицаите нямат възможност за пряк контрол върху продажбата на райски газ

Първоначалният сигнал е получен в местния отдел на „Икономическа полиция“. Той е бил за търговия на райски газ в склад в Северната промишлена зона на града.

Дружеството, което стопанисва този обект, има предмет на дейност специализирана търговия на едро с хранителни стоки. То не е било регистрирано в Агенцията по храните, съгласно действащото законодателство. Затова е връчена покана на единия от управителите за съставяне на акт.

За нередностите от двете компетентни институции са изготвени и съответните констативни протоколи. При инспекцията в склада са намерени и около 50 хиляди латексови балони, с най-вероятно предназначение за пълнене с райски газ. В тази връзка разследващите от отдел „Икономическа полиция“ продължават проверката за изясняване на произхода на стоката – кога и с какви документи е внесена на територията на страната. След приключването ѝ материалите ще бъдат внесени в Районна прокуратура – Пловдив.

От полицията припомнят, че диазотният диоксид е предназначен единствено за влагане при производство на сметана за сладкарската промишленост, а не за лична употреба. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showca