Темата за влиянието на убития Божанов влезе и в Комисията по вътрешна сигурност на парламента

Темата за влиянието на убития Мартин Божанов-Нотариуса в МВР, прокуратурата и съда влезе и в Комисията по вътрешна сигурност на парламента. Там беше изслушан вътрешният министър Калин Стоянов. А късно в сряда МВР и прокуратурата претърсиха частния клуб за магистрати „SS Club”, свързан с Нотариуса.  

NOVA научи, че изземванията в т.нар. клуб за магистрати, били свързани с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. „SS Club” се намира близо до сградата на бившия спецсъд в София. Разследващите са иззели компютри, технически устройства към тях и DVR устройства, които тепърва ще бъдат изследвани. От прокуратурата днес не коментираха вчерашните действия по разследването. Но темата за Нотариуса влезе в Комисията по вътрешната сигурност.

Претърсванията в частния клуб, свързан с Нотариуса, били по разследването за разстрела му, разкриха източници на NOVA. “След разрешение на СГС са извършени претърсвания и изземвания на “SS Club”, или т.нар. частен клуб за магистрати. Изземват се различни материални носители, компютърни конфигурации и други документи, които ще бъдат анализирани”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Калин Стоянов: Изземват се компютри и документи от частния клуб за магистрати

В четвъртък от прокуратурата не коментираха действията по разследването. В интервю за „24 часа” обаче градският прокурор на София Илиана Кирилова казва, че се проверява откога е създаден този клуб, чия собственост е и кои са били посетителите. А във вътрешната комисия днес депутати питаха ресорния министър за проверката в МВР за сигналите срещу Нотариуса.

„Има ли постъпвали през годините заявителски материали, преписки, досъдебни производства срещу това лице, които да са държани на трупчета?”, попита Цвета Рангелова, депутат от "Възраждане".

„Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на анкетната комисия, която ще се занимава с този въпрос”, подчерта вътрешният министър Калин Стоянов. И посочи, че Нотариуса е бил известен на ГДБОП поне от 2021 година, когато самият Стоянов е начело на службата. „Мога да говоря най-вече за момента, в който аз съм бил директор на ГДБОП. Работили сме по тези хора. Има събрани доста материали и те са изпратени в прокуратурата”, посочи вътрешният министър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.