Споразумението за сигурност на стойност 118 млрд. долара бе отхвърлено

Законопроект за 60 милиарда долара помощ за Украйна и 14 милиарда долара помощ за Израел, част от нов пакет от 95 милиарда долара чуждестранна помощ, ще бъде разгледан в Сената на САЩ, разказват от Voice of America (VOA).

Безизходица в Конгреса на САЩ: Съдбата на Украйна виси на косъм

След като републиканците блокираха по-голямото двупартийно споразумение за 118 милиарда долара за гранична сигурност, Тръмп се намеси и каза, че би предпочел хаоса на границата, защото смята, че това е в негова полза за предстоящите избори. Според консерваторите републиканци кризата на границата с Мексико е умишлена и вината за нея е на Джо Байдън.

Анализ на бивши военни министри: Как и докога ще продължи войната в Украйна

Независимият сенатор Кирстен Синема, един от тримата, договорили споразумението, каза че по-малко от 24 часа след като е пуснат законопроекта, републиканците са променили решението си. Тя допълни, че граничната сигурност не е риск за националната сигурност. По нейни думи темата се използва предизборно.

Политическа криза: Украйна е изправена пред вътрешна дестабилизация

В същото време демократите предупреждават, че последиците от непредоставянето на помощ на Украйна ще бъдат много големи. Сенатор Пати Мъри заяви, че "това решение дава възможност на диктатори като Путин да мислят, че заплахите ни не са сериозни".

Очаква се законодателите да работят през уикенда, за да гласуват приемането на новия пакет финансова помощ, предаде Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)q dariknews.bg