Напрежението преди ротацията расте

До нов сериозен ултиматум се стигна в управлението. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави условие на партньорите си във властта - Мария Габриел става премиер, а постът на външен министър остава при ГЕРБ. В противен случай отиваме на извънредни парламентарни избори, заедно с европейските през юни. От ПП-ДБ отговориха, че ултиматуми не приемат.

Казусът с Външното ни министерство ескалира, след като вчера премиерът Николай Денков обяви, че искането на ПП-ДБ да оглави ведомството след ротацията е логично, за да може зад граница да се чува гласът на формацията.

Петков за ултиматума на ГЕРБ: Когато ни поставят условия, ние не се навеждаме

"На ПП гласът ли се чува 10 дни в Америка? Или на държавата и на правителството?", попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов се обърна към PR-а на партията, като заяви, че последното, което ГЕРБ ще направи заедно с ПП-ДБ, е да внесат в Народното събрание Закона за Черноморското крайбрежие.

"Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва. Прикючваме! Единственото, което може да предложим, е изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева", заяви Борисов.

Борисов: Външно министерство остава на ГЕРБ или отиваме на избори 2 в 1

"От наша гледна точка, този тип червени линии няма да проработят. Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо. Отговорността не е за 1-2 души, цяла България разчита на този диалог", каза още Петков.

Реформата на съдебната власт, антикорупционната комисия, смяната на ръководствата на десетки регулатори - всичко това остава на пауза.

"Всичко това приключва, докато те приемат министерствата като излаз да се чува какво правят ПП", посочи Борисов.

„Предлагаме ГЕРБ да вземат най-високия пост в държавата - това за един човек трябва да е достатъчно. Ако ще си играем на червени линии, ние никога няма да се наведем”, добави съпредседателят на „Продължаваме промяната”. Той е категоричен, че партията му не се плаши от възможността за предсрочни избори.

От ДПС обявиха, че партията им е готова за предсрочни избори, но това не би било добър вариант за България и, ако се стигне до счупване на сглобката, ще е заради ПП-ДБ.

"Да разберат, че не може да се случва каквото поискат и какво поискат. И да се научат, че писаните неща трябва да се спазват. Ако ще търсим просто на някой работа, да си сменят някой министър на друго министерство и да го назначат ", заяви пред журналисти Делян Пеевски.

От БСП отказаха да коментират темата днес. Оттам се концентрират в акция за защита на потребителите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase