Представител на земеделците обясни, че това е била една техническа среща

Всичко, за което се бяхме разбрали в петък, днес беше оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид. По същество нови неща - няма. В понеделник в 12 ч. ще дойдат протестиращите представители на две организации, ще се срещна и с тях. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, след срещата със земеделците продължила повече от четири часа.

Обсъждането се случи на фона разнобоя между организациите в сектора и разменените обвинения за преследване на политически цели.

Часове преди подписването на споразумението между властта и земеделците от Българска аграрна камара потвърдиха, че техническите детайли в него са почти изчистени. „Има таван от максимум 50 000 лева, които едно стопанство може да получи. Без значение колко голямо или колко малко, това е максимума”, посочи председателят на БАК Костадин Костадинов.

Радев за ротацията: Ще проведа констултации и ще връча мандат на първата политическа сила

От Аграрната камара се разграничиха от колегите си земеделци, които замразиха участието си в нея, продължават с протестите и искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев. „Това не е фризер или микровълнова печка да замразяваш и размразяваш. Разграничаваме се от действията на картофопроизводители, замесена е политическа сила. Виждате кой по границите блокира”, заяви Костадинов.

Потърсени за коментар пред NOVA от "Възраждане" предпочетоха да се пошегуват със сходството в имената на председателя на Българската аграрна камара и лидера на партията си. И двамата, носещи с име Костадин Костадинов. Като обясниха, че щом Костадин Костадинов го казва, няма как да се разграничат от думите му.

След среща в земеделското министерство финалните текстове бяха договорени. „Обединени земеделски производители" и "Български фермерски съюз" пожелаха среща и ще дойдат в министерството. Другите дойдоха, опитахме се да направим смислен разговор, те казаха, че е било късно и идват, за да ми искат оставката”, посочи министърът.

Кирил Вътев и протестиращи земеделци уточняват финалния текст на споразумението

„Има едни правила, които ги наложихме и някой хора не се съобразяват. Ако ви покажа списъка с браншовите организации, на които искахме да се легитимират с: последно отчетно събрание, членска маса, платила три години назад членски внос (което сочи, че имаш постоянно членове), ще ви заболят главите. От друга страна правилата са такива – всеки, който е изпратил желание за среща с определени проблеми и предложения, е дошъл и сме направили разговор”, уточни Вътев.

Представител на земеделците обясни, че това е била една техническа среща. „Списък от нещата в петък е изпратен в Министерски съвет. Очакваме резултатите от там. Финализирането на споразумението ще научите в понеделник следобед, когато очакваме покана при министър-председателя”, посочи той.

Коментар по темата за недоволството на аграрния сектор дойде и от държавният глава. „Избухналите протести навсякъде в Европа показват, че ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме”, подчерта Румен Радев.

Подписването на споразумението се очаква да се случи в понеделник.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase