За мястото, в което надеждата не е загубена, разказва „Дойче веле”

След опустошителното земетресение преди една година много турци все още не живеят в постоянни жилища. Обещаното възстановяване напредва бавно. Травмата от разрушенията е дълбока, особено сред децата. Именно на тях помощ и подкрепа оказва едно балетно училище – това на Фатма Сатар. Тя преподава танци и изкуство на около 300 деца няколко пъти седмично и се опитва да излекува поне част от раните, оставени от земетресенията.

Турският град Антакия, който някога е бил дом на стотици хиляди хора, сега прилича на поле от руини и празни парцели. В покрайнините на разрушения си роден град Енгин Ашкар се опитва да създаде усещане за нормалност за дъщеря си Кавин. Подобно на много други хора там, в зоната на земетресението, сега те живеят в контейнер - мрачна метална кутия, финансирана от правителството.

Боен курс за жени: Украинки се учат да стрелят, искат да влязат в армията (ВИДЕО)

За да помогне на шестгодишната си дъщеря Кавин да се справи със страховете и травмите си след трусовете, Енгин я води на любимото ѝ място – в училището на Фатма. Някои от малките балерини там са останали сираци след бедствието. Учителката знае какво преживяват, защото самата тя е загубила роднини и приятели под развалините.

„Преди време повечето от децата не се усмихваха. Бяха постоянно разсеяни и толкова уплашени, че не искаха да напускат семействата си. Но бавно им помогнахме да преодолеят страховете си. Направихме го с изкуство, любов и съвместна работа. Просто искаме да си върнат част от стария живот”, споделя Фатма.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase