Около 40 от одобрените от ЕС кораборемонтни заводи се намират на Стария континент

Повечето от материалите, от които се състоят корабите, може да бъдат рециклирани. В една белгийска корабостроителница правилата за безопасност изглежда се спазват и до 98% от материалите от всеки плавателен съд се рециклират. Но това си има цена - повечето европейски компании изпращат големите си кораби за бракуване в Азия, тъй като там е много по-евтино.

„Очевидно е, че корабът е може би 90% скрап, но всички останали материали също се рециклират - дървесина, масла и всички други. Само много малка част от тях се озовават на сметището. Стоманата се сортира отделно - тя е важна суровина за компаниите, които строят нови плавателни съдове”, обяснява пред камерата на „Дойче веле” Петър Винтин, ръководител на отдела за рециклиране на кораби в белгийската корабостроителница „Galloo”.

Норвегия забранява кораби на дизелово гориво да плават край фиордите (ВИДЕО)

Винтин разказва, че белгийските власти посещават завода на всеки три месеца, за да се уверят, че се спазват стандартите за безопасност и всички ползват предпазни средства. Но нито един от големите контейнеровози не завършва там - само малки риболовни траулери или военноморски и полицейски лодки. Дори най-големите корабни компании все още изпращат корабите си за скрап в Азия или Турция, защото е много по-евтино. Европейският съюз разполага със списък на кораборемонтни заводи, одобрени според техните екологични стандарти и безопасност на работниците. Но само около 40 от тях се намират в Европа.

Европейската асоциация на корабособствениците BIMCO твърди, че броят на корабите, предназначени за рециклиране, ще се удвои през следващите осем години и ще достигне 15 000. Надеждата е, че големите плавателни компании ще бъдат готови да намалят маржовете на печалбата си и да пращат повече кораби за скрап в Европа.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase