Орли, мечки, вълци и сови са сред най-популярните фигури

Участниците в екстремно шоу за дърворезба с моторни резачки във Вашингтон разполагат само с няколко часа, за да превърнат парче кедрово дърво в красиво произведение на изкуството, предава Voice of America (VOA).

„Понякога започвате да правите мечка, но завършвате работата със скулптура на птица. Ако сгрешите нещо при рязането, това не означава задължително, че сте объркали цялата творба. Просто трябва да промените посоката”, разказва Лейн Уордън, който е един от участниците.

Desert X: Творци пренасят изкуството в пустинята (ВИДЕО)

Орли, мечки, вълци и сови са сред най-популярните фигури, които излизат изпод ръцете на творците с електрически триони. Доскоро този вид изкуство се смята за предимно мъжка дейност. През последните години обаче все по-голям брой жени се включват в събитието.

Лий Уди е една от дамите с моторни резачки. Тя работи в софтуерна компания, но обича да се занимава с дърворезба. Преди седем година тя построява къщичка за катерици и така се влюбва в създаването на скулптури от дърво. Лий споделя, че по време на шоуто среща невероятни хора.

Гигантските тролове, които се "борят" за опазването на природата (ВИДЕО+СНИМКИ)

В състезанието не участват само американци. Лхагвадорж Доржсурен, наречен Джордж от колегите си, идва от далечна Монголия, където извайва скулптури от лед, разказва още Voice of America (VOA). „Искам да се науча и на този занаят. Изрязването с моторна резачка е нещо ново за мен. Работата с лед е много по-трудна, защото е студено  и ти трябват повече дрехи и инструменти. Вече предпочитам извайването на дърво”, не крие монголецът. 

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg