Той е категоричен, че злоупотреба с правосъдието е недопустима

Министърът на правосъдието Атанас Славов е готов да инициира дисциплинарни проверки срещу магистратите, за които се докаже, че са членували в клуба („SS”) на Мартин Божанов - Нотариуса. По думите му целта на институциите е да има наказани и да се понесе отговорност. Той е категоричен, че злоупотреба с правосъдието е недопустима в една правова държава.

„За всяко име, за което бъде установена някаква съпричастност към тази група за изнудване и манипулиране на правосъдието, ще подам искане до Висшия съдебен съвет и до Висшия прокурорски съвет за дисциплинарно наказание”, обясни Славов. 

Проверяват за частен съдийски клуб, стопанисван от Нотариуса

Министърът няма данни списъкът с имена да е разработка на службите, каквото предположение направи пред NOVA съпредседателят на „Продължаваме Промяната - Демократична България” Атанас Атанасов.

„Не съм виждал списъка. Той трябва да бъде представен пред парламентарната комисия, която да установи фактите. Като има данни и сигурна информация за хората, които са в този списък, трябва да се действа решително”, смята Славов.

И докато разследващите още търсят кои магистрати са членували в клуба, то МВР влезе в дирекцията за гражданска регистрация ГРАО, за да провери кой, кога и на какво основание е сменил ЕГН-то на убития Мартин Божанов. Така би могло да се установи колко и какви криминални регистрации е имал той.

„Регистрацията е друг момент по отношение на личността на Мартин Божанов. Там има няколко молби от негова страна, чрез които той е заличил част от тях, но това реално е право на всеки български гражданин”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Славов за Нотариуса: Контактите му са стигали до най-високото ниво в системата

Напредък в разследването на покушението няма, призна силовият министър. „Има изградени няколко версии, непрекъснато се събират факти и обстоятелства, които прецизираме и приобщаваме към някоя от версиите”, уточни той.

На този фон, все повече имена на магистрати публично започнаха да се споменават, редом с това на Божанов. В петък и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че името на предшественика му Иван Гешев стои пред скоби в схемата за търговия с влияние. Гешев отвърна, че ще го съди. Днес заплашени с процес се оказаха правосъдният министър и адвокатът Емануил Йорданов.

„Има достатъчно информация в публичното пространство, която установява връзки. Тя трябва да бъде обяснена от бившия главен прокурор. Пък и прокуратурата да установи има ли такива връзки. Било е блъф или някаква форма на зависимост”, настоя Славов.

Пред NOVA Емануил Йорданов заяви, че първо иска да разбере какво Иван Гешев разбира като клевета и обида. Защото думите му, че Петьо Петров – Еврото не е дисциплинарно наказан, а пенсиониран от съдебната система, докато Гешев е бил в ръководството на обвинението, отразяват реални факти. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase